Sfințire de troițe în satul Banu

Evenimente August 7, 2020

      Astăzi , de ziua Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, în parohia Banu-Dumești am avut deosebita bucurie de a organiza un eveniment deosebit: sfințirea a două troițe care sa vegheze asupra satului nostru.

       Hotărârea acestei lucrări a venit în urma vizitei pastorale din toamna anului trecut a IPS Teofan, Arhiepiscopul iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, când acesta a sfințit casa parohială din Banu. Atunci IPS Teofan a amintit despre vechiul obicei al creștinilor de a ridica troițe la răspântii de drumuri, la intrările sau la ieșirile din sate, pentru ca oamenii să primească binecuvântare și ajutor de la Bunul Dumnezeu în călătoriile llor. Aceste cuvinte au prins rădăcini în mintea bănenilor și, crescând ca roade ale credinței , au dus la realizarea a două troițe.

    Una, sub chip de cruce a eroilor din satul Banu, domină satul prin poziția ei deasupra tuturor caselor, atrăgând privirile ca un magnet spre crucea Mântuitorului, aducând aminte fiecărui creștin de dragostea până la jertfa supremă a Domnului Iisus Hristos pentru fiecare dintre noi și, de asemenea, de jertfa înaintașilor noștri pentru patrie, popor și credință. 

    Cealaltă, sub chip de icoană a Maicii Domnului cu Mântuitorul în brațe, petrece cu privirea pe oricine intră sau iese din localitate, oferind binecuvântare și ajutor celor ce i se închină cu credință. Privirea ei blândă și senină parcă întâmpină creștinii aflați în fața sa cu aceleași cuvinte evanghelice de la nunta din Cana Galileii: „ Să faceți ceea ce vă va spune!”

     Ziua a debutat cu săvârșirea Sfintei si Dumnezeieștii Liturghii, oficiate de un sobor de preoți în frunte cu părintele protopop al Protopopiatului Iași III Mihail Roșu, pomenind eroii parohiei și pe cei care au contribuit la ridicarea troițelor. Apoi, cu toții, preoți și credincioși, au urcat pe dealul din apropierea bisericii pentru a sfinți crucea ridicată în memoria celor care au luptat în războaie pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești. Drumul abrupt amintea participanților de pelerinajele făcute pe dealul Ceahlăului, iar priveliștea oferită celor care au ajuns la locul crucii asupra întregii comunități era impresionantă. 

    După aceea, cu toții au coborât până la intrarea în sat, la troița Maicii Domnului, ocrotitoarea creștinilor, rugătoarea neobosită pentru noi toți, unde a fost sfințită icoana si s-au adus mulțumiri celor care au contribuit la ridicarea acestor troițe. 

   Doamne, binecuvintează pe cei ce iubesc podoaba casei Tale! 

Citește alte articole despre: troita, sfintire