Sfințirea Casei Sociale din Parohia Banu-Dumești

Viața parohiei Iunie 14, 2016

            În ziua de 12 iunie 2016, Duminica Sfinților Părinți de la Sinodul I ecumenic, într-o atmosferă de mare sărbătoare, s-a săvârșit sfințirea Casei Sociale a parohiei Sfînta Cuvioasă Parascheva și Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir din Satul Banu, Comuna Dumești, Protopopiatul Iași III.

Un sat mic, de 100 de familii, nu ar fi reușit să aibă o așa de frumoasă și modernă casă socială dacă nu ar fi o comunitate unită, cu oameni harnici și darnici, care au înțeles nevoia parohiei ca, pe lângă un loc de pomenire a celor adormiți, să existe un spațiu pentru activități catehetice cu tineri de toate vârstele.

Frumoasă inițiativă și necesară strădanie pentru vremurile în care trăim a credincioșilor acestei parohii păstorite de către Părintele Ioan Prelipcean! Dar dacă strădania enoriașilor a fost frumoasă, nu mai puțin frumos a fost și  cadrul în care s-a desfășurat această slujbă de sfințire.

Încă de dimineață devreme credincioșii au așteptat cu emoție în suflete și cu lumânări și flori în mâini sosirea Preasfințitului Părinte Calinic Botoșăneanul, Arhiereu Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, însoțit de către PC Părinte Mihail Roșu, Protopop al Protoieriei Iași III.

În timpul Slujbei Sfintei Liturghii toți credincioșii au simțit că este cu adevărat un moment de sărbătoare pentru întreaga comunitate, mai ales că a fost prima Liturghie arhierească săvârșită  încă de la sfințirea bisericii, în urmă cu 80 de ani. Solemnitatea și duhul rugăciunii din acea dimineață au impresionat pe toți cei prezenți. Răspunsurile la strană au fost date de către corul parohiei, condus de un grup de tineri telogi.

După terminarea slujbei PC Părinte Protopop a ținut un cuvânt de învățătură pentru cei prezenți, apoi părintele paroh a făcut un scurt istoric al parohiei și a mulțumit tuturor celor care au contribuit la ridicarea și înfrumusețarea acestei case sociale, care de acum înainte va fi un loc propice pentru revigorarea vieții culturale și învățătorești a parohiei Apoi părintele a mulțumit PS Părinte Calinic Botoșăneanul pentru bucuria prilejuită parohiei de slujba arhierească săvârșită în duhul rugăciunii și al iubirii părintești.

La urmă Preasfințitul Părinte Calinic a felicitat și a lăudat credincioșii și pe părintele paroh pentru frumoasa strădanie, pentru grija arătată față de locașul de cult, și i-a încurajat în perspectiva următoarelor lucrări ce vor fi realizate la biserică promițând că va reveni în mijlocul acestora.

Imediat după aceste cuvinte întreaga adunare s-a îndreptat spre casa socială aflată în imediata apropiere a bisericii, unde a fost oficiată sfințirea acesteia, primind ca ocrotitori pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. E frumoasă și spațioasă această casă, iar florile care o împodobesc îi dau un aer de sărbătoare în plus.

Doamne binecuvintează pe cei ce iubesc podoaba casei Tale!